Dünya genelinde 29.000'in üzerinde patent alan Xiaomi, ilk Fikri Mülkiyet Kapsamlı Rapor Dokümanını yayınladı
  • Haber Marmaris
  • Kültür Sanat
  • Dünya genelinde 29.000'in üzerinde patent alan Xiaomi, ilk Fikri Mülkiyet Kapsamlı Rapor Dokümanını yayınladı

Dünya genelinde 29.000'in üzerinde patent alan Xiaomi, ilk Fikri Mülkiyet Kapsamlı Rapor Dokümanını yayınladı

ABONE OL
Aralık 19, 2022 09:19
Dünya genelinde 29.000'in üzerinde patent alan Xiaomi, ilk Fikri Mülkiyet Kapsamlı Rapor Dokümanını yayınladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Temelinde Nesnelerin İnterneti (“IoT”) platformuyla bağlantılı akıllı telefonlar ve akıllı donanımlar bulunan bir tüketici elektroniği ve akıllı üretim şirketi olan Xiaomi Corporation (“Xiaomi” veya “Grup”; hisse senedi kodu: 1810), ilk fikri mülkiyet (“IP”) teknik dokümanını yayınladı. Kapsamlı rapor dokümanı (White Paper), Xiaomi’nin fikri mülkiyet alanındaki başarılarını ve teknolojik inovasyon yeteneklerini ortaya koyuyor. Şu anda Xiaomi, 5G mobil iletişim teknolojisi, büyük veri, bulut bilişim ve yapay zeka dahil olmak üzere 12 teknolojik araştırma ve geliştirme alanında faaliyet gösteriyor ve toplamda 98 alt segmente ulaşmış durumda. Teknolojik inovasyonlar Xiaomi’nin yüksek derecede küreselleşmesinin arkasındaki itici güç olarak öne çıkıyor ve fikri mülkiyet hakları, daha fazla teknolojik inovasyon için etkili bir şekilde destek ve koruma sağlıyor.

 

Xiaomi, faaliyet gösterdiği bu alanlarda fikri mülkiyet alanında önemli başarılar elde etti. Grup, 30 Eylül 2021 itibarıyla 5G’nin kendi beyan ettiği patent ailelerinde dünya genelinde 13. sırada yer aldı. Xiaomi, 30 Eylül 2022 itibarıyla dünya genelinde 60’tan fazla ülke ve bölgeyi kapsayan 29.000’in üzerinde patent aldı.

 

Xiaomi’nin fikri mülkiyet değer önerisini ilk kez tanıtan Xiaomi Corporation Ortağı ve Başkanı Wang Xiang, şirketin kullanıcılara sınıfının en iyisi teknolojik yenilikler sunmayı, fikri mülkiyet haklarına saygı göstermeyi ve fikri mülkiyet anlaşmazlıklarını çözmek için çeşitlendirilmiş çözümler sunmayı amaçladığını belirtti. Şirket, tüm tarafların kazandığı, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir fikri mülkiyet iş ortaklığı oluşturmayı ve nihayetinde daha geniş bir topluluğun yararı için teknoloji katılımını teşvik etmeyi hedefliyor.

 

Kapsamlı rapor dokümanı aynı zamanda küresel hedefleri olan Çinli işletmelerin karşılaştığı çeşitli ve karmaşık fikri mülkiyet ortamını da gözler önüne seriyor. Xiaomi, açılan davalara aktif bir şekilde yanıt vererek, iş birliklerine açık olduğunu göstererek ve çok taraflı bir kazan-kazan stratejisi izlemeye çalışarak küresel ayak izini genişletmeyi başardı. Xiaomi, iş ve teknolojik gelişimi teşvik etmek için fikri mülkiyet haklarını uzun yıllardır kapsamlı bir şekilde uygulamaya devam ediyor.

 

Tüketici taleplerine yanıt olarak Xiaomi, daha geniş bir topluluğa hitap etmek ve dünyadaki herkesin yenilikçi teknoloji aracılığıyla daha iyi bir yaşam sürmesini sağlamak amacıyla fikri mülkiyet hakları ile teknolojinin dahil edilmesini teşvik etmek adına küresel iş ortaklarıyla birlikte çalışmayı hedefliyor.

 

Xiaomi’nin fikri mülkiyet yaklaşımı iş inovasyonlarına yön veriyor

12 yıllık gelişimin ardından “Akıllı Telefon x AIoT” ana stratejisiyle hareket eden Xiaomi, faaliyet gösterdiği pazar sayısını 100’ün üzerine çıkardı. Şirket, akıllı telefonlar, akıllı TV’ler, akıllı büyük ev aletleri, giyilebilir cihazlar ve internet hizmetleri gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Özellikle akıllı telefon işletim sistemi, görüntüleme, şarj, akıllı TV işletim sistemi, yapay zeka ve diğer alanlarda araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütüyor.

 

Örneğin, güçlü patent koruması MIUI sisteminin sürekli inovasyonunu destekliyor. Xiaomi, 30 Eylül 2022 itibarıyla MIUI işletim sistemi ve yazılım işlevlerine yönelik dünya genelinde 7.700’ün üzerinde patent almış durumda. Grup ayrıca, temel devre mimarisi, güvenlik yönetimi ve iletim optimizasyonu dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere akıllı telefon şarj teknolojileri alanında 700’ün üzerinde patente sahip.

 

Patent koruması, Xiaomi’nin akıllı telefon görüntüleme teknolojisinin doğasında bulunan inovasyonları da teşvik ediyor. Şirketin 30 Eylül 2022 tarihi itibarıyla görüntüleme teknolojileri alanında 1.000’den fazla patenti bulunuyor. Xiaomi, akıllı telefonlara yönelik kullanıcı deneyimini iyileştiren patentlerin yanı sıra 5G patent portföyünü genişletmek için de büyük çaba gösterdi. Xiaomi, kendi beyan ettiği 5G patent ailelerinde dünya genelinde 13. sırada yer aldı. Eylül 2022 sonu itibariyle Xiaomi, 260’ın üzerinde ulusal, endüstriyel ve grup standardının oluşturulmasına öncülük etti ve teknik yetenekleri endüstri genelinde kabul gördü.

 

Xiaomi’nin fikri mülkiyet sistemi, akıllı yaşam ekosisteminde çok çeşitli kullanım senaryolarının geliştirilmesine yol açtı. Yıllar süren gelişimin ardından Grup, dünya çapında 1.200’den fazla yapay zeka ile ilgili patente sahip oldu. Xiaomi’nin yapay zeka destekli çağrı gürültüsü azaltma teknolojisi 60’tan fazla üründe uygulanarak şirketin iş büyümesini destekledi.

 

Gücünü “İyilik için Teknoloji” mottosuyla teknolojik inovasyonlardan alan Xiaomi, MIUI işletim sistemine yönelik çeşitli erişilebilirlik özellikleri geliştirdi. Görme, işitme ve konuşma bozukluğu olan kullanıcılar için tasarlanan Xiaomi’nin dokunsal, ortam sesi tanıma ve metinden sese teknolojileri daha az imkana sahip kullanıcıların teknolojinin rahatlığından faydalanmalarına olanak tanıyor.

 

Fikri Mülkiyet Xiaomi’nin Küresel Hedeflerini Güçlendiriyor

Xiaomi’nin fikri mülkiyet sistemi, 2013 yılında kendi geliştirdiği teknolojileri korumaya, donanımlarını ve MIUI işletim sistemini patentlemeye odaklanıyordu ve henüz emekleme aşamasındaydı. Bu çalışmalar Çin’e odaklanırken, grup aynı zamanda Avrupa gibi yurtdışı pazarlara da giriş yaptı. Şirketin akıllı telefon işi hızlı bir gelişme gösterdiğinden bu, dünya çapında patent sahiplerinin dikkatini çekti.

 

Xiaomi, 2014-2019 yılları arasında yurt dışı pazarlardaki gelişimini hızlandırdı. Xiaomi, Hindistan ve Güneydoğu Asya pazarlarını başlangıç noktası olarak aldı ve kademeli olarak Avrupa ve Latin Amerika pazarlarına adım attı. Xiaomi’nin fikri mülkiyet hakları, 2.000’den fazla küresel patent başvurusu ile dönem boyunca hızla büyüdü. 2015 ve sonrasında yıllık ortalama küresel patent başvurusu yaklaşık 6.000 oldu.

 

Dönem boyunca Xiaomi çeşitli karmaşık fikri mülkiyet anlaşmazlıkları ile karşı karşıya kaldı. Xiaomi’nin Temmuz 2014’te Hindistan akıllı telefon pazarına girmesinden sadece beş ay sonra Grup, küresel bilgi ve iletişim teknolojisi sağlayıcısı Ericsson ile bir patent davasıyla karşılaştı. Beş yıllık bir yasal sürecin ardından, Xiaomi ve Ericsson nihayet Eylül 2019’da anlaşmazlığı dostane bir şekilde çözdü.

 

Uygulayıcı olmayan kuruluşların iddialarıyla ilgili olarak, uygulayıcı olmayan bir kuruluş olan BlueSpike, Xiaomi’yi 2013 yılında birden fazla akıllı telefon modelindeki patent haklarını ihlal etmekle suçladı. Dava, BlueSpike’ın davayı geri çekmesiyle sona erdi ve Xiaomi’nin fikri mülkiyet haklarının iş geliştirme çabalarını nasıl koruduğunu yansıttı. Xiaomi ayrıca Sisvel, IPCom ve diğer kuruluşlara karşı yasal kararlar alarak küresel fikri mülkiyet alanında FRAND (“Adil, Makul ve Ayrımcı Olmayan”) ilkesinin yerleşmesine katkıda bulundu.

 

Xiaomi, satın alma, çapraz lisanslama ve patent transferi gibi farklı yollarla önemli patent başarıları elde etti. 2016 yılında Xiaomi ve Microsoft küresel ortaklıklarını genişletti. Xiaomi, 2020’den bu yana fikri mülkiyet küreselleşmesinde olağanüstü ilerleme kaydetti ve fikri mülkiyet alanında önemli başarılar elde etti. Eylül 2022 sonu itibariyle Xiaomi, dünya çapında 60’tan fazla ülke ve bölgeyi kapsayan 29.000’den fazla patent aldı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ